Czym u licha jest ten ludzki mikrobiom i co ma wspólnego z naszym zdrowiem? Czy to nowy, modny termin, zapełniający szpalty kolorowej prasy i strony internetu, budzący tak powszechne zaiteresowanie?
A więc bardzo krótko, bo to temat rozległy, mocno skomplikowany i do końca niezgłębiony.
Nasz mikrobiom to zbiór wszystkich mikroorganizmów (bakterie, wirusy, grzyby) żyjących w naszym ciele, głównie w jelitach i ważących około 2 kilogramów. A jak się ma ilość „tego drobiazgu” do ilości komórek naszego ciała? I tu niespodzianka! – obecnie uważa się, że mikrobiom liczy przeciętnie ok. 39 bilionów komórek i stanowi ok. 57% komórek naszego ciała (pozostałe 37 bilionów to „my”). Nie brzmi to zbyt sympatycznie? Ale czy to jest nasz wróg, który żyje dzięki nam, okradający nas z tego co się nam należy, zagrażający nam stale i szkodzący na wszelkie możliwe sposoby (pamiętajmy, że to przecież ok. 500 gatunków bakterii w jelitach)? Opowiedź nie jest prosta – jak to ze wszystkim bywa, dopóki jest wszystko OK (tzn. w równowadze, pod kontrolą itd.) to mikrobiom człowieka jest pożyteczny i jest mu niezbędny do życia. Możemy go wtedy uznać za przyjaciela, ale gdy np. zmienia się jego skład, to może stać się źródłem poważnych problemów zdrowotnych.
Więc z czego składa się nasz mikrobiom? – rzut oka przez okular mikroskopu:
W ludzkim mikrobiomie występuje wiele różnych rodzajów mikroorganizmów, które tworzą naszą „florę jelitową” (zajmiemy się tu głównie jelitami, gdyż właśnie w nich bytuje 97% mikrobioty, a jedynie 3% w innych miejscach, takich jak skóra, płuca, zęby, dziąsła, pochwa), takich jak bakterie, archea, drożdże, grzyby i wirusy. Nie panikuj, wiem, że zwykle myślimy o nich jako o tych złych, ale we właściwej równowadze większość z nich to tak naprawdę nasi przyjaciele i są dla nas ważni, abyśmy mogli przetrwać i rozwijać się. Oto jeden ze sposobów, w jaki możemy sklasyfikować te stworzenia – jako dobre, złe lub niezrównoważone:
Co to wszystko ma wspólnego z moim zdrowiem?
Nasz mikrobiom jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Dzięki niemu (a to tylko niektóre z rozlicznych funkcji):
Całkiem ważne, prawda? Kluczem jest to, aby twój mikrobiom działał dla ciebie, a nie przeciwko tobie.
Co może pójść źle?
Niezrównoważona lub dysbiotyczna (zaburzona w swoim składzie zarówno jakosciowym jak i ilościowym) flora może spowodować , że w jelicie pojawią się liczne toksyczne substancje, które powodują stany zapalne lub uszkodzenia wyściółki jelit – na pewno słyszeliście o nieszczelnych jelitach? A o SIBO? Co więcej, możesz stale walczyć ze zmęczeniem, przewlekłymi bólami głowy, nadwrażliwością pokarmową, alergiami, IBS, nawracającymi infekcjami drożdżakowymi (Candida!), chorobami autoimmunologicznymi, otyłością, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy dystrofią mięśniową. A więc warto poznać się bliżej z mikrobiomem!
Co mogę zrobić, aby wesprzeć mój mikrobiom jelitowy?
Chroń i wzmacniaj swój mikrobiom! Wszyscy wiemy o konieczności przyjmowaniu suplementów probiotycznych podczas leczenia antybiotykami. , ale same mogą mieć ograniczony sukces. Postaraj się wesprzeć swoje probiotyki następującymi elementami, aby zwiększyć dobrą florę jelitową:
- Pokarmy bogate w prebiotyki – te pokarmy mogą stymulować wzrost dobrych bakterii.Staraj się codziennie wprowadzać do swojej diety trochę surowego: korzeń cykorii, topinambur, zielone liście mniszka lekarskiego, czosnek, por lub cebulę.
- Pokarmy bogate w probiotyki (sfermentowane) – jogurt, kapusta kiszona, kefir, kombucha, miso, mikroalgi, takie jak spirulina i chlorella, tempeh i kimchi to tylko niektóre z moich ulubionych.
- Wykazano, że polifenole – zielona herbata i herbata z żeń-szeniem zwiększają liczbę pożytecznych bakterii.
- Odżywcze środki przeciwzapalne – mogą pomóc w odwróceniu podrażnienia błony śluzowej jelit. Spróbuj witaminy C; aloes, tłuszcze omega 3 występujące w tłustych rybach, orzechach włoskich i siemieniu lnianym; kurkuma; kwercetyna, która jest flawonolem występującym w wielu owocach, warzywach, liściach i ziarnach; oraz kwas gamma-linolowy znajdujący się w oleju roślin wiesiołka dwuletniego.
- UNIKAJ antybiotyków – jeśli to możliwe.
Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby wesprzeć swój mikrobiom i promować zdrową florę jelitową, więc śmiało spróbuj włączyć niektóre z wymienionych powyżej produktów spożywczych.
Jeśli czujesz, że Twój mikrobiom działa na Twoją niekorzyść i potrzebujesz pomocy , przejdź do mojej strony i zapraszam do kontaktu – razem możemy rozwiązać wiele problemów Twojego zdrowia!